Chá yì – Kultura i tradycje chińskiej herbaty [ONLINE]
Napój czy jednak potrawa będąca zupą?
Początki sięgają mitologii chińskiej, w której cesarz Sennong znany z umiejętności uprawy roślin oraz medycyny ziołowej zapoczątkował sztukę parzenia herbaty. Przez wiele lat sposoby na spożywanie ulegały modyfikacjom, najczęstszymi z nich było żucie świeżo zerwanych liści czy najbardziej popularne zalewanie wrzącą wodą. Jednym z równie istotnych zastosowań jakie miała herbata jest użycie jej jako bazy do zupy. W południowych Chinach do wywaru dodawano różne składniki jak ryż, imbir lub sezam.
Cha Yi czyli sztuka parzenia herbaty jest niezwykle zakorzeniona w całej historii Chin. Odnosi się bowiem do fundamentów społeczeństwa. Moralność, filozofia oraz religia stały się nierozłączne z kunsztem spożywania herbaty i właśnie w takim połączeniu stały się medium do zrozumienia prawdy i konotacji życia. Artyzm w całej ceremonii wymaga niezwykłego skupienia i samodoskonalenia umiejętności.
Zapraszamy na udział w wydarzeniu, w którym dowiecie się więcej o historii, tradycji, sztuce i manierach spożywania chińskiej herbaty.
___
WYDARZENIE BEZPŁATNE
- Dołącz do wydarzenia: https://www.facebook.com/events/812482116364023/